Subvencionisani krediti za gradjane  

 Vlada Republike Srbije je preko Udruzenje banaka  pozvala sve banke da se prikljuce programu da se gradjanima  koji su ostali bez posla ili im je rata „pojela“ platu, kao i ostalima koji imaju problema sa redovnim izmirivanjem obaveza , omoguci da  sa bankama dogovore grejs period od najviše 24 meseca u kom ce otplacivati samo kamatu. U Srbiji je oko 500.000 potencijalnih korisnika ove mogucnosti. To su gradjani koji su podigli kredit sa otplatom duzom od godinu dana, koji nije subvencionisan i za koji nije ugovoren grejs period. Na ovo prolongiranje ne mogu da racunaju  oni koji su vec reprogramirali dugove pre manje od sest meseci. Mera je namenjena pre svega onima koji su u kasnjenju duzem od 180 dana. 

Uvodjenjem programa subvencionisanih dinarskih gotovinskih i potrosackih kredita, od strane Vlade RS je naglasena njihova prednost u tome sto su u pitanju cisto dinarski, a ne krediti sa valutnom klauzulom i stoga sa sobom ne nose rizik od rasta deviznog kursa. Za korisnike prednost predstavlja i to sto su u ovom slucaju u pitanju dugorocni, a ne kratkorocni krediti sa posebno povoljnom kamatnom stopom koja je samo dva do tri odsto veca od stope inflacije.Predvidjeno je da drzava na svakih 100 dinara takvih kredita finansira sest. 

Ova vrsta kredita sluzi za refinansiranje obaveza kod drugih banaka ili drugih obaveza u istoj banci, po svim  vrstama odobrenih kredita, duga po kreditnim karticama i dozvoljenim prekoračenjima. Najcesce  klijent trazi zamenu starog duga novim uz bolje uslove (nizu kamatnu stopu). 

Propisani uslovi za odobravanje ove vrste kredita su jednaki u svim bankama koje su se ukljucile u ovaj program: Maksimalni iznos gotovinskih kredita iznosi 300.000 dinara, dok kod potrosackih kredita nema ogranicenja i zavise od kreditne sposobnosti. Rok otplate je 36 meseci dok je grejs period 12 meseci. Korisnici ovih kredita mogu biti zaposleni, penzioneri i poljoprivrednici koji imaju  registrovana domacinstva. Visina kamate zavisi od primanja trazoca kredita i iznosi 7,5%  za gradjane cija su primanja ispod 30.000 dinara, odnosno 8,95%  za gradjane cija su primanja u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara.
Ukupni prihodi domacinstva u ovom slucaju mogu iznositi maksimalno 160.000 dinara.
Naknada za odobravanje kredita iznosi 0.50%. 

 Subvencionisani potrosacki krediti u dinarima su namenjeni za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, namestaja, tepiha i podnih obloga, gradjevinskog materijala, bele tehnike, sanitarnih uredjaja i za plaćanje turističkih putovanja.  

Subvencionisani potrosacki krediti, indeksirani u evrima, mogu se koristiti samo za kupovinu automobila, traktora, gradjevinskih masina i kamiona.  

Za subvencionisane gotovinske kredite  vlada veliko interesovanje. Gradjani najcesce izjavljuju da ce novac upotrebiti za vracanje dugova, placanje zaostalih racuna, kupovinu kucnih aparata i skolarinu i dr.  

Budzetski deficit je  ozbiljna prepreka Vladi da subvencionise potrosnju. 

 

 

 

  Bookmark and Share