Krediti za školovanje  

Školovanje u Srbiji je ranije bilo besplatno,sada se placa. Krediti za skolovanje, studentski krediti  su zapravo jedna posebna vrsta potrosackih kredita kojim umesto robe, placa se skolarina nekoj od skola ili fakulteta u zemlji.

Kao i svaki kredit i ovaj je po definiciji uzimanje novca od banke i njegovo vracanje uz kamatu. Moguce je da u nekoj banci obican potrosacki kredit bude povoljniji od onog za skolarinu a pri tom i jedan i drugi omogucavaju da se njime skolarina plati.
Studentski krediti se mogu koristiti za placanje skolarine, diplomskih i postdiplomskih studija, kupovinu knjiga i ostalog skolskog materijala potrebnog za uspesno studiranje. Kada banka odobri kredit, novac se prebacuje na racun skole ili fakulteta.

Sve potrosacke kredite pa i ove mogu da dobiju iskljucivo stalno zaposleni. To mogu da budu ili roditelji ili studenti, ukoliko su u radnom odnosu. Kredit moze biti dinarski ili vezan za euro. Ukoliko se klijent odluci za kredit koji je vezan za euro dobice nize kamate ali mora da ima ucesce od 30%.
Kamate su povoljnije ukoliko u banci gde podize kredit, klijent prima platu. Krecu se od 17 do 25%  na godisnjem nivou za kredite u dinarima. Od 13 do 19% za one vezane za evro. Naknade za odobravanje su od 1 do 2%.
Generalno kamate na ovu vrstu kredita su znacajno manje nego kamate kod kreditnih kartica ili dozvoljenog minusa.  Placanje skolarine kreditnom karticom je mnogo skuplja varijanta.
Procedura za odobravanje kredita  je ista bez obzira da li je klijent, roditelj ili student. Ono sto je obavezno je da je klijent u stalnom radnom odnosu duze od sest meseci.

Za obezbedjenje kredita,  banke se prilikom odobrenja uglavnom zadovoljavaju licnim menicama i administrativnim zabranama na platu.
Da bi roditelj ili student dobio od banke kredit potrebno je da u banci za koju se odlucio dobije  informaciju koliki bi bio kredit i na koji rok mogao da dobije.
Uz  predaju zvanicnog zahteva navodi se zeljeni iznos i rok kredita u skladu sa informacijama od predodobrenja. Uz zahtev potrebno je predati original racuna-fakture za skolarinu, overene podatke o plati, administrativnu zabranu overenu u firmi, listing tekućeg racuna za poslednja tri meseca na kome se vide uplate plata,  popunjene menice koje se popunjavaju pred sluzbenikom banke. 

Odeljenje za odobrenje kredita u banci ce na osnovu visine plate i postojecih kredita trazioca kredita proceniti kreditnu sposobnost.  Ukoliko je korisnik bio neuredan u vracanju prethodnih kredita, sto se vidi iz izvestaja iz kreditnog biroa, banka mu verovatno nece odobriti kredit. Svaka banka obavlja detaljne procene. Proces odobrenja traje od 1 do 7 dana i razlikuje se od banke do banke. Kada banka odobri kredit , po potpisivanju ugovora sa klijentom, isti prebacuje na racun skole kaji je naveden u racunu –fakturi.
Krediti za skolovanje su uglavnom strogo namenski i nije moguce dobiti dodatni kes. Ukoliko korisniku treba pored placanja i nesto dodatne gotovine moguce je da uz opste namenski potrosacki kredit moze da dobije i placanje na racun i kes. 

Ukoliko klijent uzme kredit na kraci rok platice manje kamate ali ce rata biti veca. Ako uzme na duzi rok platice vise kamate ali ce rata biti manja i manje ce opterecivati mesecni budzet.
Vracanje studentskih kredita najcesce je u jednakim mesecnim ratama u periodu od 1-5 godina. 

  

  

Postoje banke koje su ove kredite dodatno unapredili tako da postoji grejs period od dve godine. Tokom ovog perioda placa se samo kamata svakog meseca. Tada su mesecne obaveze mnogo manje. Nakon toga pocinje se sa otplatom celog duga i mesecne obaveze postaju vece. 

 Primer za to je dok je klijent student, placa se samo kamata a nakon toga, dospevaju rate sa glavnicom duga koje se kasnije mogu  lakse placati. (ako klijent diplomira i pocne da radi)
Vecina skola odobrava popust od 10% za skolarinu ako uplatu dobije odjednom na pocetku skolske godine. Ovu opciju treba proveriti dobro jer se ponude banaka razlikuju. 

Za izuzetne studente, korisnike stipendije ili kredita Ministarstva prosvete  neke banke su ponudile pakete uz koje studenti mogu da dobiju besplatno koristenje platnih kartica ili usluge elektronskog bankarstva. 

 

 

 

  Bookmark and Share